Video 1 – Doel & Inhoud toets
Deze video geeft antwoord op de vragen:
De aardrijkskunde lesstof gaat over acht kernthema’s, verdeeld over fysische geografie en sociale geografie. Daarnaast is topografische kennis een belangrijk onderdeel van de toetsstof. Bij ieder kernthema horen leerdoelen, die uitgeschreven zijn in de SLO handreiking aardrijkskunde.
Aardrijkskunde zat al niet meer in mijn pakket sinds de tweede klas. Daar moest ik even inkomen, maar de website gaf me een duidelijk overzicht van wat ik moest leren.”
Om je voor te bereiden op de toelatingstoets aardrijkskunde, kun je gebruikmaken van boeken of digitaal leermateriaal. Net wat het beste bij jou past. Het maakt niet uit of je een boek of het digitaal materiaal gebruikt, beide leermiddelen dekken de leerdoelen.
Tijdens je voorbereiding op de toets kun je begrippenlijsten en video`s bekijken en voorbeeldtoetsen maken.
Tip: bekijk ook het stappenplan voordat je aan de slag gaat!
StudioPabo van StudioVO (gratis)
Dit gratis lesmateriaal bestaat uit 45 opdrachten, verdeeld over de acht kernthema’s van aardrijkskunde. Ze behandelen alle leerdoelen die in de toelatingstoets voor de pabo voorbij kunnen komen. Met dit materiaal leer je door te doen. Het bevat niet alleen theorie, maar ook video’s en animaties. Bij ieder kernthema zijn er toetsvragen, zodat je kunt zien of je de stof beheerst.
In deze begrippenlijst vind je alle begrippen die in de leerstof van de aardrijkskundetoets staan. Achter ieder begrip staat een uitleg, gevolgd door een voorbeeld waarin het begrip is toegepast.
Download de begrippenlijst aardrijkskunde voor toelatingstoets pabo
Als je je aanmeldt voor Toets van de dag aardrijkskunde, krijg je iedere dag een mail met vier meerkeuzevragen. Na het beantwoorden krijg je gelijk de uitslag én achtergrondinformatie bij de vraag. In totaal zijn er 400 vragen, dus je kunt 100 dagen meedoen.
Ook topografie zit verwerkt in de toetsvragen. Om deze vragen te kunnen beantwoorden moet je onder andere weten waar plaatsen, gebieden, rivieren en gebergten liggen. Het gaat erom dat je de ‘basistopografie’ kent. Cito heeft hiervoor een lijst vastgesteld met 100 plekken in Nederland, 100 in Europa en 100 in de wereld. Via onderstaande links bekijk je de lijst en ga je aan de slag met je topografische kennis:
Open de basislijst topografie van Cito
Spijker je topografische kennis bij met de topotrainer
Video 1 – Doel & Inhoud toets
Deze video geeft antwoord op de vragen:
Video 2 – Jezelf voorbereiden
Met een studieplan om de toets voor te bereiden, tips voor het leren van topografie, het leren van relevante kaarten en het oefenen met de taal in de toelatingstoetsen.
Video 3 – Studiematerialen
Een overzicht van de digitale bronnen, boeken en aanvullend materiaal dat je kunt gebruiken bij het studeren.
Video 4 – Voorbeeldtoets I
Tip: maak eerst Cito voorbeeldtoets 3 en bekijk dan deze video. Hierin wordt het eerste deel van deze toets besproken en krijg je inzicht in de manier waarop de toetsvragen opgesteld zijn. Met uitleg over de juiste antwoorden en strategieën om de vraag te beantwoorden.
Video 5 – Voorbeeldtoets II
Tip: maak eerst Cito voorbeeldtoets 3 en bekijk dan deze video. Hierin wordt het tweede deel van deze toets besproken en krijg je inzicht in de manier waarop de toetsvragen opgesteld zijn. Met uitleg over de juiste antwoorden en strategieën om de vraag te beantwoorden.
Deze voorbeeldtoetsen geven een goed beeld van de toelatingstoets aardrijkskunde. Je kunt ze op twee manieren gebruiken: aan het begin en einde van je voorbereiding. Ga je van start met de voorbeeldtoets, dan ontdek je wat je wel en niet weet. Zo weet je op welke lesstof je je nog moet focussen. Gebruik je de voorbeeldtoets als eindpunt, dan kun je controleren of je de kennis over alle kernthema’s voldoende beheerst.
Tip: er zijn vier Cito-voorbeeldtoetsen per vak. Maak ze niet direct allemaal, maar bewaar er een of twee zodat je er vlak voor de toelatingstoets nog een kunt maken.
Download voorbeeldtoets 1 en antwoordbestand 1.
Download voorbeeldtoets 2 en antwoordbestand 2.
Download voorbeeldtoets 3 en antwoordbestand 3.
Download voorbeeldtoets 4 en antwoordbestand 4.
Maak de voorbeeldtoetsen digitaal.
Het is zeven jaar geleden dat ik eindexamen gedaan heb, dus moest ik wel weer even wennen. De voorbeeldtoetsen waren daarom heel fijn om te maken.”