Video 1 – Doel & Inhoud toets
Deze video geeft antwoord op de vragen:
De geschiedenis lesstof gaat over tien tijdvakken, verdeeld over drie historische perioden. Bij ieder tijdvak horen leerdoelen, die uitgeschreven zijn in de SLO handreiking geschiedenis.
Om je voor te bereiden op de toelatingstoets geschiedenis, kun je gebruikmaken van boeken of digitaal leermateriaal. Net wat het beste bij jou past. Het maakt niet uit of je een boek of het digitaal materiaal gebruikt, beide leermiddelen dekken de leerdoelen.
Tijdens je voorbereiding op de toets kun je begrippenlijsten en video`s bekijken en voorbeeldtoetsen maken.
Tip: bekijk ook het stappenplan voordat je aan de slag gaat!
StudioPabo van StudioVO (gratis)
Dit gratis lesmateriaal bestaat uit vijftig opdrachten, verdeeld over de tien tijdvakken van geschiedenis. Ze behandelen alle leerdoelen die in de toelatingstoets voor de pabo voorbij kunnen komen. Met dit materiaal leer je door te doen. Het bevat niet alleen theorie, maar ook video’s en animaties. Bij ieder tijdvak zijn er toetsvragen. Met het antwoordmodel kun je zelf nagaan of je de behandelde stof voldoende beheerst.
In deze begrippenlijst vind je alle begrippen die in de leerstof staan. Achter ieder begrip staat een uitleg, gevolgd door een voorbeeld waarin het begrip is toegepast.
Download de begrippenlijst geschiedenis voor toelatingstoets pabo.
Als je je aanmeldt voor de Toets van de dag geschiedenis, krijg je iedere dag een mail met vier meerkeuzevragen. Na het beantwoorden krijg je gelijk de uitslag én achtergrondinformatie bij de vraag. In totaal zijn er 400 vragen, dus je kunt 100 dagen meedoen.
Video 1 – Doel & Inhoud toets
Deze video geeft antwoord op de vragen:
Video 2 – Jezelf voorbereiden
Met een studieplan om de toets voor te bereiden, tips voor materialen, voorbeeldtoetsen en een begrippenlijst.
Video 3 – Studiematerialen
Een overzicht van de digitale bronnen, boeken en aanvullend materiaal dat je kunt gebruiken bij het studeren.
Video 4 – Voorbeeldtoets tijdvak 1-6
Tip: maak eerst Cito voorbeeldtoets 3 en bekijk dan deze video. Door het bespreken van 34 vragen over tijdvak 1 tot en met 6 krijg je inzicht in de manier waarop de toetsvragen opgesteld zijn. Met uitleg over de juiste antwoorden en strategieën om de vraag te beantwoorden.
Video 5 – Voorbeeldtoets tijdvak 7-10
Tip: maak eerst Cito voorbeeldtoets 3 en bekijk dan deze video. Door het bespreken van 25 vragen over tijdvak 7, 8, 9 en 10 krijg je inzicht in de manier waarop de toetsvragen opgesteld zijn. Met uitleg over de juiste antwoorden en strategieën om de vraag te beantwoorden.
Deze voorbeeldtoetsen geven een goed beeld van de toelatingstoets geschiedenis. Je kunt ze op twee manieren gebruiken: aan het begin en einde van je voorbereiding. Ga je van start met een voorbeeldtoets, dan ontdek je wat je wel en niet weet. Zo weet je op welke lesstof je je nog moet focussen. Gebruik je de voorbeeldtoets als eindpunt, dan kun je controleren of je de kennis over alle tijdvakken voldoende beheerst.
Tip: er zijn vier Cito-voorbeeldtoetsen per vak. Maak ze niet allemaal tegelijk, maar bewaar er een of twee zodat je er vlak voor de toelatingstoets nog een kunt maken.
Download voorbeeldtoets 1 en antwoordbestand 1.
Download voorbeeldtoets 2 en antwoordbestand 2.
Download voorbeeldtoets 3 en antwoordbestand 3.
Download voorbeeldtoets 4 en antwoordbestand 4.
Maak de voorbeeldtoetsen digitaal.
Voor de geschiedenistoets heb ik vooral samenvattingen geleerd en YouTube-video’s gekeken. Die aanpak werkte: ik slaagde in één keer.”